Co dzień zajadamy się smacznym, pachnącym chlebem, w szkole bułeczkami drożdżowymi z marmoladką, ciastkami przy każdej nadarzającej się okazji, czasem nawet zdarzy nam się podejrzeć mamę przy wypieku pierniczków, wspaniale jest pałaszować te wszystkie smakowitości, a czasem nawet pomóc przy ich wypieku. Wyprawa do Chlebowego Gościńcaw Radowie Małym- nie tylko przybliży nam proces powstawania chleba i innych smakołyków w teorii. Najpierw nauczymy się rozróżniać gatunki zbóż, następnie dowiemy się, jakie powstają z nich rodzaje mąki, przekonamy się, która z nich jest najzdrowsza i dlaczego. W trakcie warsztatów przejdziemy wszelkie stopnie wtajemniczenia w świat piekarnictwa: pod okiem mistrza przygotujemy ciasto, uformujemy chlebek i każdy z Was upiecze swój własny, najprawdziwszy! i to w tradycyjnym piecu chlebowym. Po chlebie przyjdzie czas na zapoznanie się z tajnikami wypieku słodkich bułeczek i ciasteczek, a jak już ciastkarze wyjmą je z pieca, zabierzemy się za ich słodkie dekorowanie. Wszystkie nasze smakołyki zabieramy do domu…chyba, że ktos ma bardzo pojemny brzuch i uda mu się spałaszować wszystko na miejscu. Po pracowitych zajęciach czeka nas przejażdżka beczułkową ciuchcią i pałaszowanie pachnącej pizzy. Już Wam cieknie ślinka, czy wciąż za mało słodkości? Zatem na koniec dołożymy śmieszny quiz ze słodkimi nagrodami i certyfikat Mistrza Piekarnictwa. Co Wy na tę smaczną wycieczkę ? .

 

PROGRAM:

– Wizyta w Chlebowym Gościńcu,
– Wprowadzenie w świat smakowitych wypieków – „Co szumi w zbożu?”, poznamy rodzaje zbóż, etapy powstawania mąki, rodzaje mąki, co z mąki możemy upiec,
– Warsztaty piekarnicze: pieczenie pachnącego chleba: przygotowanie ciasta wg tradycyjnej receptury, formowanie bochenków i wypiek w piecu chlebowym,
– Warsztaty ciastkarskie: przygotowanie ciasta, tworzenie oryginalnych kształtów bułeczek drożdżowych i ciasteczek, ozdabianie i dekoracja kolorowymi posypkami, wypiek,
– Degustacja smakowitej pizzy przygotowanej i wypiekanej według oryginalnego przepisu (w razie ładnej pogody – piknik wśród zieleni)
– Przejażdżka beczułkową ciuchcią,
– Certyfikat Mistrza Piekarnictwa Travel Shop.

 Uwaga! Wszystkie własnoręczne wypieki zabieramy do domu 🙂

PLAN RAMOWY:

Ok. 8:00 Zbiórka przed szkołą w godzinach porannych, spotkanie z pilotem. Przejazd do miejsca realizacji imprezy.
9:45-14:00/14:30 Spotkanie z gospodarzami, obejście gościńca. Mini-wykład z prezentacją na temat: rodzajów zbóż, mąki, tradycji w piekarnictwie i naszych upodobań. Warsztaty piekarskie (wypiek chleba), warsztaty ciastkarskie (wypiek bułeczek i ciasteczek). Przejażdżka beczułkową ciuchcią, degustacja pizzy.
Ok. 16:00-16:45 Powrót pod szkołę i zakończenie wyjazdu.

NULL
Cena zawiera:

- Transport
- realizację programu
- niezbędne materiały i sprzęt do realizacji imprezy
- poczęstunek w trakcie wycieczki (pizza)
- opiekę pilota/animatora Travel Shop
- miejsca gratis dla 4 Opiekunów (przy 45 uczestnikach)
- ubezpieczenie NNW

Cena nie zawiera:
NULL
Co zabrać:
NULL