Twaróg, śmietana, masło, jogurty – to wszystko powstaje z mleka. Jakiego mleka? Jak to się robi- krok po kroku? Wszystko zaczyna się od wydojenia krowy lub kozy – sprawdzimy czy to łatwe zadanie. Nakarmimy także zwierzątka: m.in. kozy, świnki, owce. Po ciężkiej pracy czas na relaks – zabawy w wiejskim klimacie: sznur, dojenie rękawiczki, ciuciubabka.
PROGRAM:
– Warsztaty wyrobu: twarogu, śmietany, jogurtów owocowych oraz masła przy użyciu maselnic i dawnych urządzeń,
– Pokaz dojenia kozy,
– Zwiedzanie Gospodarstwa i karmienie zwierząt: kozy, świnki, owce, konie, krowy, ptactwo egzotyczne, alpaki, kotki,
– Przejażdżka Beczółkową Ciuchcią,
– Plebejskie zabawy na wesolo: sznur, dojenie rękawiczki,ciuciubabka…
– Ognisko z kiełbaskami,
– Gra terenowa: “W poszukiwaniu czarownicy Travel Shop”.
PLAN RAMOWY:
Ok. 8:00 zbiórka przed szkołą w godzinach porannych, spotkanie z pilotem. Przejazd do miejsca realizacji imprezy.
9:45-14/14:30 zajęcia programowe w Gospodarstwie
Ok. 16:00/16:45 Powrót pod szkołę i zakończenie wyjazdu
- Transport
- realizację programu
- niezbędne materiały, wikt (kiełbaska, chleb, ketchup i musztarda) i sprzęt
- opiekę pilota Travel Shop
- miejsca gratis dla 4 Opiekunów (przy 45 uczestnikach)
- ubezpieczenie NNW